hävikin vähentäminen

Kuinka välttää hävikkiä kylmäketjussa?

Logistiikka-ala on kuluttajan jälkeen toisiksi suurin elintarvikejätteen tuottaja. Kuinka reaaliaikainen ruuan kylmäketjun seuranta voi vähentää hävikkiä?

Uskoisitko, että lähes kolmannes maailman ruuantuotannosta joutuu syystä tai toisesta roskiin? Ongelma on todellinen, sillä YK:n arvion mukaan nälänhätä voitaisiin poistaa 226 miljardin vuotuisella panostuksella. Vertailun vuoksi pelkästään EU:n alueella elintarvikehävikin vuotuiset kustannukset nousevat 143 miljardiin euroon.

Mitä asialle sitten voidaan tehdä?

Tällä hetkellä suurin yksittäinen ruokahävikin lähde ovat yksittäiset kuluttajat, joten jo pienillä henkilökohtaisilla teoilla voi vaikuttaa tilanteeseen. Hävikkitilastojen toiselta sijalta kuitenkin löytyy elintarvikealaa, eli teollisuutta ja ravintoloita logistiikkoineen, joissa vaaditaan kokonaisvaltaisempia ratkaisuja.

Tähän asti kylmäketjun pääasiallinen hyöty on ollut, että pilaantuneet tuotteet on voitu tunnistaa ja hävittää ennen niiden päätymistä kauppojen hyllyille. Mutta entä jos hävikkiin reagoimisen sijaan kylmäketjua hyödynnettäisiin enemmän hävikin estämisessä?

Ensin pilaantuvat ensimmäisinä ulos ei tietenkään ole radikaalisti uusi idea, sillä siitä on puhuttu jo 1980-luvun lopulta lähtien. Ajatuksen toteuttaminen käytännössä muuttuu kuitenkin aikaisempaa yksinkertaisemmaksi myös lämpösäädellyn logistiikan alalla reaaliaikaisen laadunvalvonnan myötä.

Kuinka tämä siis toimii?

Slush 2017 -tapahtumassa esiteltävässä pilottiprojektissa Sensiren toimittamia langattomia lämpötilasensoreita hyödynnetään norjalaisen lohen tarkkailussa niiden matkatessa myyntiin Aasian markkinoille. Näiden loggereiden toimittaman datan avulla sekä kuljetuksen järjestäjä, että rahdin omistaja saavat reaaliaikaista tietoa tavaran kunnosta, mikä mahdollistaa ehkäisevät toimenpiteet, mikäli ongelmia ilmenee.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos esimerkiksi yksi lämpöeristetyistä kuljetuslaatikoista alkaisi syystä tai toisesta lämmetä, sitä valvova sensori lähettäisi automaattisen hälytyksen asiaan reagoimaan pystyvälle taholle. Tässä tapauksessa kuljetuksen järjestäjä voisi pyrkiä korjaamaan vian, tai lohen omistaja voisi ohjata tuotteensa myytäväksi matkan varrella sen ollessa vielä korkealaatuista. Kummassakin tapauksessa hävikin mahdollisuus on pystytty minimoimaan.

Ilman kuvatun laista valvontaa lämmennyt lohi olisi kyllä saapunut Aasiaan, mutta päätynyt jätteeseen ennen myyntiin pääsyä laatuongelmien takia. Eri kylmäketjun vaiheisiin erikoistuneita valvontaratkaisuja hyödyntämällä on siis löydettävissä monia uusia toimintamahdollisuuksia hävikin poistamiseen.

Heräsikö kiinnostuksesi?

Sivuiltamme löydät lisätietoa tämänkaltaisista ruuan älykkään kylmäketjun mahdollistavista ratkaisuista.

Similar posts

Get the Latest News

Stay up-to-date with Sensire's latest news. Enter your email to subscribe and get the latest insights and developments of our core product, new materials, blog posts and industry news.

We keep you informed!

Subscribe to our newsletter!