Vinkit

Siivosti nyt: 5 vinkkiä ruoka-alan hygieniakäytänteisiin korona-aikana

COVID-19 on tarkoittanut lisääntynyttä tarvetta huolehtia hygieniakäytänteistä ruoka-alan yrityksissä. Kokosimme tähän blogiin 5 vinkkiä asiaan liittyen.

Ravintolat, catering-ala sekä majoitusyrittäjät ovat kokeneet kovia koronaviruspandemian kynsissä tänä vuonna. Jotkut ovat joutuneet sulkemaan kokonaan, toiset ovat hypänneet kylmiltään ulosmyyntiin, mutta lähes kautta linjan toiminta koki huomattavia häiriöitä.

Kesäksi rajoitukset helpottivat ja normaalimpi toiminta on päässyt taas käyntiin. Onneksi ruoka-alalla on aina ymmärretty hyvän hygienian merkitys, joten erilaisia varotoimenpiteitä on ollut siltä osin helpompaa ottaa käyttöön.

Ja nykyinen tilanne toden totta asettaa hygienian ja puhtausvaatimukset keskiöön.

Sekä henkilökunta että asiakkaat haluavat, että heidän terveytensä on otettu huomioon toiminnassa. Onkin yritysten vastuulla pitää huolta hygieniasta, jotta asiakkaiden tai henkilökunnan terveys ei vaarannu. Samalla vältetään tietysti myös mainehaitta.

Juuri siksi keräsimme tähän blogiin muutamia vinkkejä siitä, millaisilla toimilla hygienian tasoa voi parantaa ruoka-alan yrityksissä.

 

mask-up

 

 

Hyvä hygienia on tiimipeliä

Kun lähtökohtana on vieraaseen uhkaan vastaaminen, on tärkeää, että siivoussuunnitelma on ajan tasalla, jotta lisäparannukset pohjaavat jo olemassa oleville prosesseille. Näin riskien analysointi ja niiden vähentäminen on myös seurattavissa tulevina viikkoina ja kuukausina.

Myös tiimipeli on tässä yhteydessä tärkeää: koko työyhteisön tulisi olla sitoutunut vetämään yhtä köyttä siivous- ja hygieniatoimissa.

Lopputuloksena pyritään tietenkin siihen, että asiakkaat tuntevat olonsa yhtä turvalliseksi kuin ennen pandemia-aikaa. Tähän päästäkseen ei ole varaa kompuroida siivouksen ja hygienian kanssa, erityisesti kun haasteita riittää ilmankin.


5 vinkkiä ruoka-alan hygieniakäytänteisiin

1. Kouluta ja viesti

Ruokaturvallisuudessa painotetaan perehdytyksen ja käytänteiden kouluttamisen tärkeyttä. Saman tulisi koskea hygieniakäytänteitä. Erityisesti ne työntekijät, joilla on siivousvastuita, saattavat tarvita kertausta siivousprosesseista.

Kaikkien on kuitenkin hyvä tietää perusperiaatteet siitä, miten siivousta tehdään, sillä hyvä hygienia on kaikkien vastuulla.

Kun vastuut ja toimet viestitään läpinäkyvästi, sekä henkilökunta että asiakkaat tietävät, että heidän turvallisuutensa takaaminen on yrityksellesi tärkeää.


2. Pidä etäisyyttä

Koska COVID-19 leviää helposti pärskeiden ja hengitysilman välityksellä, etäisyyden pitäminen on hyvä keino estää tartuntoja ja pienentää riskiä. Pidä mielessä viranomaissuositukset ja säännöt, ota huomioon paikallinen tilanne ja varmista, että asiakkailla on turvaväli toisiinsa ja henkilökuntaasi.

Kun työntekijät osaavat avustaa asiakkaita ja huolehtia omasta puolestaan asiasta, koko prosessi on helpompi järjestää ja pitää yllä.

 

social-distancing

 

3. Maski naamaan

Koska turvavälin pitäminen ei ole koko ajan mahdollista, myös kasvomaskien käyttöönottoa voi harkita.

Tässäkin henkilökunta tulee kouluttaa siihen, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti. Vähän sinne päin tehdyt turvatoimet antavat valheellisen turvallisuuden tunteen, joka voi pidemmän päälle kostautua.


4. Käsihygienia keskiöön

Huono käsihygienia on merkittävä tekijä tautien leviämisessä, myös koronaviruksen. Siksi onkin tärkeää pestä tai desinfioida käsiä säännöllisesti, jotta tartutusriski laskee.

Varmista, että käsidesiä on tarjolla toimitiloissa niin asiakkaille kuin työntekijöillekin tarpeen mukaan.

Kannattaa muistaa, että koronavirusta vastaan käsidesin pitää olla yli 70% vahvaa.


hand-hygiene

 

5. Desinfioi kosketuspinnat

Tutkimustulokset kertovat, että koronavirus voi elää pinnoilla jopa useita vuorokausia. Erityisesti tämä on totta rosteri- ja muovipinnoilla, mutta myös muut sileät pinnat uppoavat samaan kategoriaan.

Tämä tarkoittaa, että erityisesti pinnat, joita kosketellaan usein, vaativat taajempaa desinfiointia tartuntariskin minimoimiseksi. Tämä kannattaa myös lisätä siivoussuunnitelmaan omaksi kohdakseen, jotta asia ei unohdu.


Sensire, aina puolellasi

Erilaiset tehtävälistat ja toimintaohjeet ovat tärkeitä ravintolatoiminnassa. Niiden avulla pidetään yllä puhtaus- ja laatustandardeja ja varmistetaan kriittisten kontrollipisteiden seuranta. Niiden avulla voidaan melko helposti myös ohjeistaa uusien prosessien läpivienti.

Uusien tehtävien onnistunut lisääminen olemassa oleviin siivous- ja hygieniaprosesseihin riippuu aina siitä, miten hyvin työntekijäsi osaavat viedä ne käytäntöön. Ja jos et pysty varmistamaan, että osoitettuja tehtäviä tehdään ja käytänteitä noudatetaan, homma menee haastavaksi.

 

disinfecting-surfaces

 

Vastaus on siis tehtävälistoissa – mutta älä kuitenkaan vielä ryntää printterille.

Sensiren digitaalinen tehtävienhallinta on paljon helpompi vaihtoehto.

Sensiren laatusovellus ja siihen liitettävä pilvipalvelun tehtävienhallintakeskus virtaviivaistavat tehtävälistojen luomisen ja jakelun, tehtävien ohjeistamisen ja tulosten raportoinnin. Kuittaukset tehdyistä tehtävistä varmistavat helposti, että vaaditut toimet on tehty.

COVID-19 toi mukanaan paljon epävarmuustekijöitä – älä anna ravintolasi olla yksi niistä.

***

Jos sinulla on kysymyksiä tai haluat tietää, miten digitaalinen tehtävienhallinta toimii ja mitkä oat parhaat käytänteen sellaisen käyttöönotossa, ota meihin yhteyttä, pyydä demoesittely tai varaa aika konsultaatioon asiantuntijoiltamme.

Similar posts

Get the Latest News

Stay up-to-date with Sensire's latest news. Enter your email to subscribe and get the latest insights and developments of our core product, new materials, blog posts and industry news.

We keep you informed!

Subscribe to our newsletter!